top of page
לוגו מכללה חדש.png

התמודדות עם מצבי דחק (stress) בזמן קורונה

התפרצות והתפשטות  נגיף הקורונה הינו אירוע מעורר דחק הפוגש כל אחד מאתנו בנקודת זמן אישית בחיינו. ישנם החוששים לבריאותם, ישנם החוששים לבריאות הוריהם, הסבים והסבתות, ישנם המודאגים מההשלכות הכלכליות של המצב וישנם המודאגים מכל אלה.
אי הוודאות לגבי המצב הקיים והקושי שלנו לשלוט בו מגבירים את תחושת הדחק שלנו.

כדי להקל עליכם ולו במעט אנסה בשורות הבאות להסביר לכם מהו מצב דחק ולתת לכם מספר טיפים כיצד ניתן להתמודד איתו.
 
דחק נפשי הינו החוויה האישית שלנו בה אנו תופסים שקיים איום על מצבנו הגופני, הרגשי ו\או החברתי ושאין לנו די משאבים כדי להתמודד עם איום זה. ככל שהאיום נתפס על ידינו כרציני יותר וההערכה שלנו שהמשאבים העומדים לרשותנו להתמודד עם האיום נמוכים יותר, כך גוברת תחושת הדחק שלנו.
 
תחושת הדחק באה לידי ביטוי בתגובות פיזיולוגיות (כגון: דופק מואץ, הזעה, נשימה מהירה, מתח מצטבר בשרירים), קוגניטיביות (כגון: קשיים בריכוז, הפניית קשב לאיום, קשיים בקבלת החלטות, דיבור עצמי שלילי, עליה בדפוסי חשיבה מאגית), רגשיות (כגון: דיכאון, תסכול, כעס, בלבול) והתנהגותיות (כגון: קשיים תפקודיים, קשיי שינה). התגובות הפיזיולוגיות כשלעצמן עלולות להתפרש כאירוע גופני מסכן חיים (למשל אירוע לבבי) ובכך להגביר את תגובת הדחק.
 
אמנם אין לנו ברמה האישית אמצעים כדי להתמודד עם הנגיף אבל יש לנו דרכים למנוע הידבקות ויש לנו כלים כדי להתמודד עם החרדות המציפות אותנו.
 
ברגעים אלו חשוב שנבין כולנו מה עשוי להגביר את תגובת הדחק ומה ניתן לעשות כדי להפחית את רמת הדחק.
 
  1. מידע עמום ולא ברור מגביר תגובות דחק לכן חשוב שהמידע שאתם צורכים יתבסס על מקורות מהימנים בלבד ויינתן רק  על ידי מומחים בתחום.  
  2. נסו להתמקד רק במה שקורה בארץ, הפכו את המספרים לאחוזים ותיווכחו לדעת שלמרות הכל התמונה אינה כה קודרת.
  3. תיאור נגיף הקורונה כאויב, תוך שימוש בדימויים של מלחמה ואסון מגבירים את תגובת הדחק. מדובר בנגיף, יש לו שם (COVID-19), הוא אכן מדבק אבל אין מדובר במפלצת.
  4. במקום לעסוק בתסריטי אימים אפוקליפטיים, אמרו לעצמכם שגם אם מישהו מהקרובים לכם יחלה, מערכת הבריאות בארצנו היא מהטובות בעולם, יש לה את היכולות והאמצעים הטיפוליים כדי להתמודד עם תסמיני המחלה, יש לנו צוותות רפואיים מסורים עליהם ניתן לסמוך וזכרו שבמקומות כמו סין המגיפה נבלמה.  
  5. תתמקדו ביכולות שלכם ובמשאבים האישיים שברשותכם (תחושת מסוגלות, סיבולת, אופטימיות). אלו יאפשרו לכם תחושת שליטה טובה יותר במצב. 
  6.  התמודדות עם תגובות הדחק כוללת בין השאר: לעשות דברים בעלי תוכן ומשמעות, להשתמש בהומור, בהסחת דעת, לעסוק בפעילות גופנית, לשמוע מוסיקה או כל דבר אחר שמרגיע אתכם או מסיח את דעתכם.
  7. כמו כן מומלץ: לתרגל טכניקות של הרפיה, מדיטציה, מיינדפולנס (בקרוב נשלח לכם לינקים לאתרים בם תוכלו להסתייע).
  8. במידת הצורך נסו לגייס תמיכה מחברים ומשפחה. חשוב לנצל את הרשתות החברתיות כדי להעצים אחד את השני ולא לזרוע פאניקה.
  9. הקפידו על קשר עם בני משפחה וחברים המצויים בבידוד או המבוגרים יותר (הורים, סבים וסבתות), גם אם אין לכם אפשרות למגע ישיר איתם. העבירו להם תמונות, סרטונים, הודעות, עודדו אותם. אלו יסייעו להם בבדידותם ויגבירו את תחושת המסוגלות שלכם.
 
המכללה מעניקה שירות קו חם לסטודנטים המצויים במצוקה רגשית, בו נשתדל לתת מענה מהיר לסוגיות הקשורות להתמודדות עם המצב הנוכחי. 
 
 
בברכת בריאות
 
פרופ' רבקה יעקובי
ראשת המגמה לתואר שני בפסיכולוגיה רפואית בבית הספר למדעי ההתנהגות
Rebecca Jacoby.jpg
bottom of page